laupäev, 27. september 2008

Kräsupea kook

See Kräsupea on mulle tuttav lapsepõlvest. Mäletan vanaemal maal, oli ühel mängukaaslasel sünnipäev ja pakuti seda kooki. Seni ei teadnud minu perekond sellest mitte midagi. Ema küsis retsepti, ohh seda imestamist kui avastasime et seal on hapukoor, kuna seda ju absoluutselt tunda pole (üks minu tuttav, kes hapukoorepakki isegi kätte ei võta, sõi seda kuna tema teinepool oli absoluutselt teises maailmas kui ampsu võttis, muidugi ma hoiatasin et hapukoort on kasutatud). Sellest ajast peale on Kräsupea olnud meie pere sünnipäevalaual sama kohustuslik nagu Ema kartulisalat ja ahjus küpsetatud viinerid!



Hele põhi
2 muna
2 dl suhkurt
1 tl söögisoodat
4 dl jahu
250 gr hapukoort (ostan 500 grammise paki ja sellest silma järgi pool)

2 muna vahustada suhkruga valgeks. Sega jahu söögisoodaga hästi ära. Lisa jahu vahustatud munale ja pane juurde hapukoor. Sega hästi ära. Vala tainas vormi (ma ise eelnevalt määrin vormi võiga üle igaks juhuks) ja pane ahju. Ma küpsetan 200 kraadiga 30 minutit.

Tume põhi2 muna
2 dl suhkurt
1 tl söögisoodat
4 dl jahu
1,5 tl kakaod (kasutan fazeri kakaod)
250 gr hapukoort

2 muna vahustada suhkruga valgeks. Sega jahu söögisooda ja kakaoga hästi ära. Lisa jahu vahustatud munale ja pane juurde hapukoor. Sega hästi ära. Vala tainas vormi (ma ise eelnevalt määrin vormi võiga üle igaks juhuks) ja pane ahju. Ma küpsetan 200 kraadiga 30 minutit).

Glasuur
0,5 pakki võid
3 spl suhkurt
3 spl kakaod
3 spl piima

Sulata või. Lisa suhkur, kakao ja piim ning kuumuta kuni koostis on sulašokolaadi sarnane. Lase jahtuda ( kui oled koogitükid ära tükeldanud ja heledale põhjale peale pannud siis on glasuur valmis ka peale valamiseks- vaata koogi valmistamist alltpoolt).

Koogi valmistamine
500gr hapukoort
tume põhi
hele põhi

Kui põhjad on valmis siis tükelda kakaoga põhi ära. Tükid võivad parajalt suured olla. Tükid kasta hapukoore sisse ja siis pane heleda põhja peale. Kasta julgesti nii et ikka oleks hapukoorene tükk. Kui kõik on valmis siis edasi läheb peale glasuur. Mina panen lusikaga glasuuri igalepoole sedasi hea jälgida et ühte kohta liiga palju ei saaks ja mujale jälle liiga vähe.