neljapäev, 21. oktoober 2010

Śokolaadimuffinid ja rosinamuffinid ehk kui andunud taigna segaja mul kodus on!

Üllatus milline! Śokolaadi ja śokolaadisaia poes nähes, tahab 5 aastane poeg seda KINDLASTI saada. Ja ka sööb seda! Kui ma kodus pakun, et teeme ise ka midagi śokolaadist, siis on ta kohe nõus. Segame taigna valmis, küpsetame, ootame, millal ahjukuumad küpsetised on nii palju jahtunud, et neid ka kätte saaks võtta ilma põletada saamise ohuta...ja tulemus...laps ei tahagi! Kuigi ta ISE on sinna pannud kakaopulbrit JA śokolaadi. On ju ise tunnistajas olnud, et sinna läks see kõige, kõige parem kraam. LISAKS nõudis ta, et pähleid paneme ka!
Mul on kahtlus, et talle lihtsalt meeldib asju taignasse kallata ja siis segada ning seejärel vormi(desse) jagada. Kuna mul on ka kujunenud lemmik "põhiretsept" muffinitele, siis katsetasime seekord lisada ning muuta mõnda koositisosa. Ma arvan, et see õnnestus meil hästi.
Suurest soovist lapsele meelehead teha ja lasta tal VEEL tainast vormikestesse panna, tegime viimati kahed erinevad muffinid: esimesed śokolaadiga lastele ja teised said vanaisale rosinatega, sest talle rosinad küpsetistes väga meeldivad.

teisipäev, 19. oktoober 2010

Magus juustukeeks mille glasuuri ma lusikaga sõin ja mõtlesin kalorite kohta "täna võib!"

Jah nii oligi! Okei, toorjuustu suures koguses söön ma küpsetise SEES aga mitte puhtalt sellisel kujul: TOORJUUST+VÕI+SUHKUR=LUSIKA PEALT!!!
Aga kord elus peab selle ära proovima :D ja ma kahtlustan et kui ma teen Juustukeeksi uuesti siis läheb ka glasuuri söömine kordusele!
Keeksi tegin sulatatud merevaiguga. Alguses muretsesin et tuleb magusa asemel soolane, minu hirm oli asjatu. Vägagi hea tuli.
See keeks sobib ka peolauale: mahlane, pidulik ja väga maitsev!

Juustukeeks - maailma parim

Mustsõstra-jogurti muffinid

Kuna minul alati toasooja võid ei leidu ja küpsetamise soov tabab mind või poega täiesti juhuslikult, siis leidsin lemmikretsepti muffinite jaoks.
Imelihtne tainas, täidiseks saab panna marju mis parasjagu leidub, rosinaid, purustatud pähkleid, kuivatatud puuvilju, kasvõi törts moosi.

Sain omale uued muffinivormid ka soetatud. Silikoonist :D 2 päeva suutsin kannatada ja siis PIDIN ära proovima et no "mis tunne on küpsetada silikoonvormis ja milliseks siis see välja võtmine kujuneb"
Poeg ka oli väga õnnelik et saab jälle jahu, suhkurt kallata ja tainast segada ja lusikaga vormisesse panna. Kuna marju tahtsin muffinite peale panna siis kartsin et tainas jääb "maitsetu" seega panin maitsestatud jogurtit. Poja suhtus esialgu sõstardesse skeptiliselt "mis need veel on" aga kui nägi, mis moel muffineid kaunistan, siis oli ikka ka vaja sõrmekesed mustsõstraseks saada.

Singi-koorepirukas & Tuunikalapirukas

Singi koorepirukas ehk Quiche Lorraine on üks minu lemmikuid. Välimuselt kook aga kõhu saab korralikult täis kuna see on vägagi rammus, sisaldab ju sinki, juustu ja koort! :D
Tuunikalapirukat tahtsin ka proovida tükk aega. Polegi kalast muud õieti teinud kui ainult kalasuppi või ahjus fooliumis küpsetanud. Võtsin siis julguse kokku ja tegin ära! Ja maitses hästi. Tuunikala on mulle südamelähedane ja see pirukas oli vägagi mõnus amps! Meeldis ka minu isale, kes esiteks - ei ole selliste pirukate "fänn", teiseks - ei söö kala. Kokkuvõttes võin julgelt korrata ilma hirmu tundmata et pean üksi ära sööma :D








Meie pere ülepanni pannkoogid

Kui tahame midagi kiiret ja head siis teeme alati pannkooke. Kõik vajalik alati kodus olemas. Teen alati suure portsu sest poole taignakogusega pole lihtsalt mõtet vaeva näha :D
Selle retseptiga tulevad mul krõbeda servaga pannkoogid :P nam nam!

1l piima (kui soovid võid kasutada piima ja vett pooleks)
3 muna
suhkurt (oleneb kui magusaid tahaks)
näpuotsaga soola
12spl jahu

Vispelda munad sihkruga, lisa sool. Kalla juurde 0,5l piima. Siis lisa jahu kuni tainas tuleb paksem aga vispliga siiski segatav. Siis lisa ülejäänud piim. Mina saan juba kulbiga tainast tõstes aru kas on vaja kogu ülejäänud piim lisada või jätan osa alles. Nipp on et ei oleks liiga vedel tainas. Miks ma ei taha lisada jahu pärast: siis jäävad jahutükikesed hulpima. Ja meie pere ei viitsi oodata et tainas seisaks et siis veel segada ja tükikestest lahti saada :D
Kui tainas valmis siis ei jää üle muud kui panna kulbiga paras ports pannile ja mõlemalt poolt kuldseks küpsetada.

Ploomi-kardemonikeeks

Sel aastal uppusime ploomisesse. Sõime, andsime ära, viskasime ära, panime sügavkülma, võtsin julguse kokku ja katsetasin ka moosi keetmist. Vanaema juures mäletan oli moosi keetmine suur ja pikk protsess. Lapse ajataju ikka nii teistmoodi :D Tegeltikult oli see nii kerge ja kiire. Hops! ja valmis...
Siis mingi hetk mõtlesin et mul ju keeksiraamat ja seal on ploomidega keeksi retsept. Saigi katsetatud. Mõtlesin et olen originaalne ja teen auguga keeksi või pikliku keeksi asemel väikeses ümaras koogivormis. Pidi kauem küpsema et seest ka valmis saaks... Ja keeksid ju NIIGI kaua valmivad ja ma iga kord valvan näljase pilguga "millal ometi saab valmis"...Teise tegin piklikus vormis ja sai 1 tunniga küpseks. Ploome ka vähendasin 400grammilt 250ne peale...

Ploomi-kardemoni keeks

Kurgišarlott ja kartulikotletid parmesaniga emadepäevaks

Mitu nädalat enne emadepäeva hakkasin juba mõtlema, mida teha üllatus-hommikusöögiks...Kuna mu ema magusat ei armasta siis nuputasin kaua ja leidsin lõpuks kurgišarlotti. Näeb välja nagu kook aga on soolane :D Mõnus kerge amps kartulikotlettide juurde.

Kartulikotlette parmesaniga ka tahtsin proovida, et kuidas siis maitsevad. Minu lemmikud on täiesti tavalised kartulipannkoogid. Aga parmesani mul oli ja mõtlesn teha midagi "erilisemat".








Kaneelirullid & Pidusai

Pärmitagnast küpsetised on meie pere ühed lemmikud. Ma pole küll suur pärmitaigna tegemise fänn sest see võtab ju niiii kaua aega :D Aga kui teha siis on tulemus super!
Minu esimene pärmitaignast katsetus oligi 2 plaaditäit kaneelirulle ja neid ma jäängi tegema...Mõnikord võib rosinaid ka vahele pista et oleks üllatusmoment :D
Mingi aeg mõtlesingi et välimuse mõttes võiks ju proovida pärga teha, mitte ükshaaval küpsetada...Siis on ka murdmise rõõmu.






Banaanikeeks


See keeks ei püsi üle 30 minuti laual! Üks minu lemmikuid keekse, mida teha, kuna ta on hea, mahlane ja maitserikas!!!
Minu ema, kes magusast ei hooli absoluutselt, sööb seda mitu tükki korraga. Kui ta seda esimest korda maitses, siis küsis kohe: "Kas sa mu sünnipäeval seda tööle kaasa teed?" :) Tõeline kompliment keeksile.

Banaanikeeks
2 küpset banaani (ära karda kasutada juba üle küpsenuid)
175 gr toasooja võid
1,5 dl suhkurt
3 muna
4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl kardemoni
0.5 tl kaneeli

Pane ahi 180 kraadi peale kuumenema.
Purusta banaanid kahvliga.
Sega omavahel kuivained: jahu, küpsetuspulber, kardemon ja kaneel.
Toasoe või vahusta suhkruga ja lisa ükshaaval munad.
Seejärel sega juurde jahusegu ning viimasena lisa püreestatud banaanid.
Kalla tainas võiga määritud/küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi ja küpseta 40-50 minutit. Enne kui keeksi välja võtad vormist lase tal natuke jahtuda. Päris kuumalt ei tasu süüa! See keeks on nii hea et isegi kui põletad keelt, ikka sööd!!!