teisipäev, 12. juuni 2012

Beseekattega rabarberi-mandlikook

Õekese sünnipäevaks valmis niivõrd hea rabarberikook, et nüüdsest, võin ennast samuti rabarberi-armastajate hulka lugeda.

Kooki 30 minutiga valmis ei tee aga ajakulu mis läheb taigna kokku segamisele, küpsetamisele ja kõigele muule, on kogu vaeva väärt!

Raamatus "100 kooki3 " soovitatakse seda süüa ahjusoojalt. Tõsi, ahjust lauale tõstetuna viib see keele alla aga ka jahtunult maitseb võrratult!

Kui koogi põhi täidisega on ahjus valmis küpsenud ja külaliste tulekuni on kõvasti aega, siis besee peale panemise etapiga võiks alustada ca 1 tund enne seda, kui kook laual peab olema -arvestama peab vahustamisele, küpsemisele ja serveerimisalusele tõstmiseks kuluvat aega.

Beseekattega rabarberi-mandlikook

Põhi
150 g võid
0,75 dl suhkurt
3,5 dl jahu
0,5 tl soola
1 munakollane
2 spl vett

Pane külm või, suhkur, jahu ja sool köögikombaini ning sega kõik korralikult läbi. Siis kalla juurde veega läbi klopitud munakollane ja sõtku ühtlaseks taignaks. Suru tainas 24 cm diameetrise lahtikäiva koogivormi põhja ja servadele. Pane põhi külmkappi nii kauaks kuni teed täidise.

Täidis
100 g toasooja võid
1 dl suhkurt
2 muna
100 g jahvatatud mandleid
0,5 dl jahu
3 rabarberivart kooritud, tükeldatud

pane ahi 180 kraadi peale soojenema.
Sega ühes kausis mandlijahu tavalise jahuga, teises kausis vahusta või suhkruga ja kolmandas klopi lahti munad.
Siis lisa või-suhkrusegu kaussi jahud ja lahtiklpitud munad ja sega kõik läbi.
Laota rabarberi tükid külmkapist võetud põhjale, kalla peale täidis ja tasanda lusikaga.
Pane vorm ahju ja küpseta 40 minutit.

Peale
100 g  aprikoosimoosi
1 munavalge
törts sidrunimahla
0,5 tl kartulitärklist
0,5 dl suhkurt

Pane ahi soojenema 150 kraadi peale.
Määri koogile aprikoosimoos.
Vahusta munavalge törtsu sidrunimahlaga. Kui hakkab moodustuma juba valge vaht hakka lisama vähehaaval suhkur kuni saad paksu valge vahu. Lisa ka kartulitärklis. Besee on valmis siis, kui julged kausi keerata teist pidi ja pole ohtu, et sisu välja kukub.
Tõsta besee moosikihi peale, pane kook ahju ja küpseta 20 minutit.
Kui see on valmis, lase jahtuda natuke, tõsta alusele, millel plaanid serveerida, vii lauale ja head maiustamist!

Rabarberikeeks

Nädal aega tagasi palus V, et ma küpsetaks talle midagi magusat tee kõrvale. Kuna talle maitsevad keeksid ja pärmitaignast küpsetised, siis võtsin kohe lahti ühe oma lemmik kokaraamatu "Kelmikas keeksid" ja avasin esimese keeksi, mis rabarberit sisaldas, tegin taigna valmis, pistsin ahju ja avastasin alles hiljem, et seal on veel kaks küpsetist rabarberiga :) Teiste retseptidega lähemalt tutvudes, sain siiski südamesse rahu tagasi sest ahjus küpsev hõrgutis tundus siiski see kõige kõigem.