reede, 28. detsember 2012

Melanzane ripiene e insalata Italiana

Eesti keeles siis täidetud baklažaan (munataim, mõni teab seda ka nime all "aaa, see lilla asi juurviljaosakonnas") ja Itaalia salat.
Mõlema roa võlu ja lihtsus seisneb selles, et põhikomponente on mõlemas ainult kolm, pluss maitseained.
Peale Roomas käiku mind lihtsalt tõmbavad Itaalia köögi road. Minu kunagine tugev hommikusöök on muutunud kapitaalselt - kohvi ja paar küpsist ja edasi liikuma selle kiire päevaga. Väljas süües ahvatlevad risottod, pastad ja salatid.
Kodus on mul väga vahva raamat, millest leiab nii kergelt valmivaid kui ka keerukamaid roogi - Vahemere maade kokaraamat (Mediterranean Cuisines). Lugeda tasub kindlasti koguseid, kirja pandud portse ja muud. Esialgu panin ikka korralikult mööda sellega ja tulemuseks oli nädalaks ajaks suppi, pajarooga või kotlette - õnneks maitsvad ja hästi õnnestunud road. Olen teinud sealt nii Itaalia, Prantsusmaa, Hispaania, Türgi kui ka Kreeka toite.
Allpool on kirjas kaks Itaalia köögi retsepti.

Melanzane ripiene / Täidetud baklažaan:
1 baklažaan
1 pakk ricottat (200-250 g)
1 tomat
1 küüslauguküüs (soovi korral)
1 spl extra virgin oliiviõli
soola ja pipart oma maitse järgi

Pese baklažaan, lõika pooleks ja võta viljaliha välja nii, et kest terveks jääks. Tükelda viljaliha peeneks ja sega ricotta, purustatud küüslaugu, oliiviõli, soola ja pipraga. Pane koored ahjuvormi, täida baklažaani-ricotta seguga. Puista peale kuubikutseks lõigatud tomat ja küpseta 180°C ahjus 30-35 minutit.
Raamatus soovitatakse serveerida kuumalt või toasoojalt, isiklikult leidsin, et kuumalt oki suurepärane ja toasoojalt ei kõlvanud kuidagi.

Insalata Italiana / Itaalia salat:
300 g keedetud kartulit
200 g keedetud peeti
200 g keedetud rohelisi ube
1 spl valge veini äädikat
4 spl extra virgin oliiviõli
soola ja pipart oma maitse järgi

Tükelda kartul, peet meelepärasteks tükkideks, poolita rohelised oad. Vahetult enne serveerimist sega salat kokku:
Kõigepealt sega kartul, oad, valge veini äädikas, oliiviõli, sool ja pipar. Viimasena lisa peet ja sega uuesti kergelt läbi. Ja ongi valmis!

neljapäev, 27. detsember 2012

See pole mingi tavaline õunakook!

Selle retsepti eest ptänan Jaanikat. Õunad jätavad mind täiesti külmaks ja kõigest, mis nendega seotud jalutan suure kaarega mööda. Ok, erandi võin teha õunamoosi puhul. Tundub, et just see õunamoos, mis koogi täidiseks on, pani mu pea suurest naudingust ringi käima ja endalegi üllatuseks nõudsin retsepti.

Õunakook, mida on imekerge ja kiire teha, lisaks näeb super välja ning maitseb nii hõrgult ja mahlaselt - olge lahke, retsept tuleb siit:

Põhi:
100 g sulatatud võid
3 dl jahu
0,75 dl suhkurt
2 tk munakollast (munavalged saab soovi korral näiteks peale beseeks teha: kui kook on valmis.
1 spl piima või vett

Pane põhja koostisosad mikserisse ja sega läbi. Suru tainas 24 cm suuruse koogivormi põhja ja äärtele ja hoia 20 minutit külmkapis või nii kaua, kuni koorid ja tükeldad täidise jaoks õunu.
Küpseta 200°C juures 12-15 minutit - seda on hea teha siis kui hakkad moosi keetma.

Täidis:
6-8 tk õunu (kooritud ja tükeldatud)
1 dl suhkurt
0,5 dl vett
2 tl vaniljesuhkurt
50 g võid
2 spl brändit või konjakit

Täidise peale:
4-5 tk viilutatud õunu (täpne kogus sõltub puuviljade suurusest)
4 spl suhkurt (rohkem/vähem sõltub taas küpsetaja maitsest)
1-2 tl kaneeli

Täidise valmistamiseks pane potti õunatükid, tavaline suhkur ja vesi - keeda õunad moosiks, kahvliga on hea pehmeks keenud tükke püreestada. Lisa vaniljesuhkur, brändi/konjak ja või ja sega hoolikalt läbi. Kalla segu koogipõhjale.
Täidise katteks paiguta õunaviilud moosi peale, puista üle suhkru ja kaneeliga.
Küpseta ahjus 200°C juures 30 minutit.

Teise variandina kasuta veel ära ka munavalged.
Vahusta munavalged 1 dl suhkruga tugevaks valgeks vahuks nii, et ei ole ohtu, et segu kausist välja voolaks, määri koogi peale või tee tupsud tordipritsiga ja küpseta ahjus 170 kraadi juures 20 minutit - kuni besee hakkab beežiks värvuma)

Kook maitseb nii soojalt, kui ka külmalt - niisama, vahukoore või vaniljejäätisega.