esmaspäev, 26. november 2012

Lumepallisupp

Sirvisin ühte kokaraamatut, et leida kohupiimavormi retsept, kui silma jäi lumepallisupp. Näitasin pilti lastele, et näha nende reaktsiooni, see oli minu lapsepõlve üks huvitavamaid toite, mis ema mulle ja õele tegi. Praegu ei oska kunagi ette arvata, mis moodi "vana aja" dessertidele lapsed suhtuvad. Minu rõõmuks oli poiste arvamus positiivne. Kohe paluti tegema hakata. Muide, maitseski täpselt nagu lapsepõlves ema tehtud lumepallisupp.


Lumepallisupp
(sellest kogusest saab ühe supitaldrikutäie)
1 muna
2,5 dl piima
0,5 dl suhkurt
0,5 tl vaniljesuhkurt
0,25 tl kartulitärklist

Eralda munakollane ja munavalge. Mikserda munavalget poole suhkru kogusega (0,25 dl) kõvaks vahuks.

Seejärel pane piim potti keema, kui piim keeb, alanda kuumust ja pane teelusikaga munavalge tupsusid piima sisse keema.
Kogu munavalge vahtu ei tasu korraga potti panna kuna lumepallid tahavad ka paisumiseks ruumi.
Jälgi, et piim ei hakkaks kerkima ja palju mullitama siis on kogu tprotsess suht vahune :)
Kõige pealt keeda lumepalle ühe poole pealt, siis keera ümber ja keeda teise poole pealt (piisab 1+1 minutit).
Pallid värvi ei muuda aga paisuvad kaks/kolm korda suuremaks.
Valmis lumepallid tõsta vahukulbiga taldrikule.

Kui kõik lumepallid on valmis, siis vahusta munakollane ülejäänud  0,25 dl suhkruga, sega juurde kartulijahu (-tärklis) ja sega ettevaatlikult piima hulka. Ära segu keema lase vaid lase sel rahulikult keeda kuni paksenemiseni aga ise peab pidevalt segama ka.
Kui see on valmis, siis sega juurde vaniljesuhkur ja lase jahtuda.

Jaga lumepallid supitaldrikutesse, kalla juurde piimakreem, serveeri.

Head isu ja lapsepõlve meenutamist :)