pühapäev, 13. jaanuar 2013

Ricotta, mandli, šokolaadi ja vaarika kook + jaanuarikuu piparkoogid

Ühel päeval tuli mulle külla rahvast Hispaaniast, Baskimaalt (jep, nad toonitavad et Baskimaa ja Hispaania on kaks eri asja! - tuleb austada siis nende tõekspidamist), Kreekast, Serbiast, Poolast, Lätist. Eestist oli esindatud 3 ilusat naist ja 3 armsat poisslast. Kuna nad ise elavad Tallinna südalinnas, siis tekkis mõte näidata neile ka Viimsi kanti, ega nad niisama sinna seiklema ei lähe sellise külmaga... Piritale veel - suvel randa, Botaanikaaeda või teletroni.

Teadsin, et nad pole kodus küpsetatud piparkooke saanud (poe omi on, aga need ikkka pole õige asi), seega panin plaanidesse piparkoogiteo. Neljapäeval helisesin Viimsi Reval Cafesse (sest sealt saan ma kõige paremat piparkoogitainast juba mitmendat aastat järjest) ja uurisin kas mingi ime läbi saaks 2 pakki piparkoogitainast, kuigi jõulud ja hooaeg läbi. Öeldi, et uuritakse asja. Reedel helistati tagasi ja lubatigi, et laupäeval ootab mind soovitud kogus kohvikus. Jeppiii! Piparkoogitegemisele lõid kaasa Nelly ja Diana. Nende esimene kogemus piparkookidega. Nii vahva oli nende elevust kõrvalt jälgida - kuidas nad tainast patsutasid, jahu peale puistasid, rullisid laiali, vormidega piparkooke välja lõikasid. Kõike tehti sellise hoole ja õrnusega, nagu oleks tegu olnud beebiga, mitte taignaga. Nalja ja naeru ja need naeratused - vahva! See oli minu esimese kokakooli tunni juhendamine. Nelly oli oma esimese piparkoogi üle nii uhke ja säras nagu päike. Kui piparkoogid ahjust välja tulid olid kõik külalised kohe elevil, et mis hea lõhn see on. Ja siis käisid tüdrukud esimese kausitäie piparkookidega ringi ja jagasid kõigile.

Mina tegin eelmine õhtu koogi. Retsepti leidsin Kerli käest laenatud raamatust "Nadja koogid 2" ja nagu iga koogitegija, kel juba mingi kogemus olemas küpsetamisega, tegin mõningaid asju enda äranägemise järgi. Kook tahab aega ja tükk aega sinu tähelepanu, nii et, kui aega pole, siis ei tasu seda ette võtta.

Ricotta, mandli, šokolaadi ja vaarika kook

Hele põhi
5 muna
100 g suhkurt
200 g purustatud mandleid (köögikombain on ikka suur abimees, mis sest, et köögis julmalt palju ruumi ära võtab)
1 spl tärklist (kartuli või maisi - maitse asi)
50 g sulatatud võid

Vahusta munad suhkruga kohevaks ja heledaks vahuks. See võtab ikka aega aga ei tasu loota, et asja saab, kui lihtsalt kõik läbi mikserdada. Mul oli see vaht ikka kerkinud 2-3 kordseks, kui võrrelda munad+suhkur kõrgust. Igatahes, kui munad on vahustatud, lisa tärklisega segatud purustatud mandlid, sega läbi kõik ja viimasena kalla juurde sulatatud või. Sega uuesti, kalla tainas 26-28 cm koogivormi (mina panin küpsetuspaberi ainult põhja, serva küljest saab taigna kergelt lahti) ja küpseta 180 °C kraadi juures 30 minutit. Lase jahtuda.

Tume põhi
5 muna
100 g suhkurt
100 g mandlijahu (köögikombainiga purustatud mandlilaastud)
1 spl tärklist
50 g kakaopulbrit (Fazer on minu kindel valik)
50 g sulatatud võid

Vahusta munad suhkruga kohevaks nagu tegid heleda põhjaga. Lisa munavahu hulka eelnevalt kokku segatud mandlijahu, kakaopulber, tärklis. Sega korralikult läbi. Kalla juurde sulatatud või ja sega uuesti. Kalla sama suurusega koogivormi, mis kasutasid heleda põhja küpsetamiseks ja siis pane ahju 30 minutit 180°C Lase jahtuda.

Hele kreem
150 ml vahukoort
250 g ricottat
75 g suhkurt

Vahusta vahukoor, seejärel pane juurde ricotta ja suhkur ja vahusta kõik uuesti läbi.

Tume kreem
150 ml vahukoort
250 ml ricottat
75 g suhkurt
3 spl kakaopulbrit
50 g riivitud šokolaadi (mina panin tumedat šokolaadi)

Vahusta vahukoor, siis pane juurde ricotta, suhkur, kakao, šokolaad ja vahusta kõik ühtlaseks.

Kihtide vahele/kaunistus peale
Vaarikaid ( muid marju)
100 g sulatatud šokolaadi

Koogi kokku panemine
Pane tume põhi alusele, millel plaanid koogi lauale panna, kata tumeda kreemiga, jäta 2 cm servadest puhtaks, tumedale kreemile pane peale marjad. Siis kata heleda koogi põhjaga ja suru kätega õrnalt peale nii, et tume kreem on tumeda koogi servadeni jõudnud. Kata hele põhi heleda kreemiga ja määri kreemi ka külgedele. Nirista peale sulatatud šokolaad ja pane külmkappi seisma. Minu kook sai külgedele ja peale vahvlipuru ja siis niristasin šokolaadi peale ning seisis siis järgmise päevani ja kõik jõudis hästi imenduda ja maitsestuda. Enne serveerimist puistasin peale vaarikaid ja veel vahvlipuru aga see kuidas pealt kook ilusaks teha on juba iga koka oma eelistus. Mina katsetan teine kord mandlilaaste külgedele panna.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar