Sünnipäevaks sain raamatu nimega "100 kooki 3". Selles on nüüd märgitud kõikvõimalikud sünnipäevakoogid ja tähtpäevadekoogid ja muude tähtsate päevade koogid. 8 märts oli siis viimati, mil tegime kooki. Uskumatu!!! Nüüd lõpuks jõudis kätte lihavõtte aeg ja ma otsisin rõõmsalt lahti koha, kus on "Klassikaline lihavõttekook". Sisuks on meeletu hunnik kuivatatud puuvilju. Ma ei osanud midagi erilist sellest arvata, kui ainult, et see tuleb väga super kirju kui lahti lõigata ja oiiii appi, see küpsetamise aeg. Selle pärast äärepealt loobusin, kuna lapsed ka ei näidanud üles suurt huvi jahu mõõtmise ja munade vahustamise vastu. Aga kunagi sai märkmepaber vahele pandud ja tuli teha. Lõpptulemus üllatas mind lausa sedavõrd, et ma ei osanud mitte midagi öelda ega teha tükk aega! Lõunaks oli 9st tükist 2 alles. Ja isegi Mana kiitis seda ja tahtis tööle kaasa võtta (ainuüksi seepärast 2tk alles jäigi). See keeks meenutas mulle lapsepõlve, siis kui ostsid poest keeksi, ja selle sisu polnud ainult õhk ja mendelejevi tabel ja kus rosinaid oli sama palju kui jahu. See on retsept mis mul läheb homme jälle kordamisele. Tahan, et üks special inimene saaks ka seda maitsta, kuna lähiajal tal kindlasti mahti seda teha pole. Oi, kui mul enne päris seda kõige lemmikumat keeksi polnud, siis nüüd on see mul olemas! Ja seal sees on KIRSID ka :P Mida veel ühelt healt küpsetiselt tahta...?
Klassikaline lihavõttekook
(mugandustega raamatust "100 kooki 3")
100 g kuivatatud kirsse
100 g rosinaid
100 g datleid (lõikasin pooleks, eemaldasin kivid)
100 g kuivatatud ploome (kivideta, poolitada)
100 g aprikoose (poolitada)
175 g toasooja võid
1,5 dl suhkurt
3 muna
1 sidruni riivitud koor
4 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl ingveripulbit
2 spl piima
Sega ühes kausis omavahel puuviljad.
Teises kausis sega jahu, küpsetuspulber, kaneel, ingver.
Kolmandas kausis vahusta või ja suhkur. Lisa riivitud sidrunikoor ja 1 mmuna. Sega ära. Seejärel sega juurde vaheldumisi osa jahusegust, siis muna, siis ülejäänud jahu ja viimane muna.
Lõpuks sega taignasse piim ja puuviljad.
Pane ahi 175 kraadi peale kuumenema.
Vooderda 20cm diameetriga koogivorm kõpsetuspaberiga ja kalla tainas sinna sisse. Minul oli 20x20 kandiline vorm. Proovin järgmine kord keeksivormis teha.
Küpsetada tuleb esialgu 175 kraadi juures 30 minutit.
Seejärel alandada kuumust 150 kraadi peale, pane koogile foolium peale ja küpsetada 1 tund 30 minutit.
Foolium ei lase koogil nii pika küpsemise tõttu pealt ära kõrbeda!
Raamatu järgi olevat see Inglismaa ja Iirimaa üks popp lihavõtte kook. Seega mõtlesin, et googeldan ka, kas ikka on. Ütleme siis nii, et otsing "easter fruit cake" andis küll tulemuse juba esimese lingi all, kus põhimõte oli kõik sama.
Koogi panime nahka hilise hommikusöögina. Juurde jõime kakaod vahukoorega, mõni soovis hoopis ploomimahla.
Siis suundusime mune värvima. Jah, vanakooli moodi. Sibulakoored, kuuseoksad, maasikalehed, kruubid, kangasse mässimine, niidiga kinnikerimine...
Siis tuli HE ka lagedale geniaalse avastusega "Meie värvime muni, aga Moika teeb lolluseid".
Moika ehk mina. Tore laps mul :D Pärast lippas HE mööda aeda ringi ja peitis neid muni igale poole. Peidukohad olid geniaalsed: lillepõõsas, elupuu kõrval, peaukse ees trepil, auto taga killustiku peal, garaaziukse ees, ja keset suurt muruplatsi.Ja HE otsustas värvida ka tooreid valgeid mune pliiatsitega. Väga nummi laps.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar