esmaspäev, 30. mai 2011

Lihtne porgandikook toorjuustuglasuurita (toorjuustuglasuuriga)

Tulime töölt/lasteaiast koju ja hakkab pihta..."See kheeeik on draakoni kheeeik, see läheb Dalmaatsia koerale. See kheeeeik on dainasooor kheeeik, selle teeme tädi A-le. Ja see on lohe kheeeik, see on täsi Fvetale." HE joonistas juba päev varem mis kujulised koogid me küpsetame. Ma lasin tal siis koogiraamatust välja valida, milline kheeeeik on millise retsepti järgi tehtud...
Läks poiss külmiku juurde, võttis välja munad, või, piima. Kapist jahu ja suhkur...Mikser ja mitu kaussi...
Nägin, et kui ma ei sekku, siis tuleb siit järjekordselt 2 liitrit pannkoogitainast.
Kuna laps oli pähe võtnud, et täna tuleb teha Dalmaatias koerale kooki siis piilusin kiirelt retsepti üle ja avastasin, et kõik on olemas peale piisava koguse toorjuustu ja kookoshelveste. Seega tegime Draakoni kooki ehk Porgandi-plaadikooki toorjuustuglasuurita (-glasuuriga, kui seda oleks terve karp).
Tegelikult oli mul hirm ka. Olen korra varem porgandikooki üritanud teha, see oli mu elu üks jubedamaid läbikukkumisi. Küpses kogu see asi ahjus üle 2 tunni ja välja tuli ikka toores, ma siiamaani kartsin. Ma olin vaimselt valmis, et tänane kook ka ebaõnnestub ning et saatusega on juba määatud, et minul porgandikoogid ebaõnnestuvad.
Aga võta näpust, see kook tuli nii hea, pehme, õhuline, maitsev... Isegi HE, kes ongi ainult taigna segamise peal väljas, hammustas salaja koogist mitu tükki, kui see jahtus...

1 tund peale ahjust võtmist, oli porgandikooki 4 tk alles :D


pühapäev, 29. mai 2011

Moonikook

Eredaim mälestus koogitegemisest, minu varajasest lapsepõlvest, on selline:Õhtune aeg, mil mina ja õde pidime juba ammu magama, isa tuli koju ja käes oli tal tordikarp - minu sünnipäevatordiga, mille ta ise oli valmistanud spetsiaalselt mulle. Ma nii tahtsin näha milline see kook on. Sellel oli 5 martsipanist roosi, näitamaks kui vanaks ma saan. Nii ilus.
Nüüd on kätte jõudnud aeg, mil mina teen oma isale sünnipäevaks kooki. Huvitav, kas koogimeisterdamise nautimine, võib ka olla edasi antav geenidega? V, mina ja HE...kolm põlvkonda kes armastavad/armastasid jahuga mängida...
Emanda tellitud moonikook enda sünnipäevaks

reede, 20. mai 2011

Mustika-toorjuustukook õe sünnipäevaks

Sünnipäevaks saadud koogiraamatust valis HE välja juustukoogi, mille pidime tegema minu õe sünnipäevaks.
Otsus langes Vaarika-juustukoogi kasuks. Kuna ma kartsin, et HE ei sööks vaarikaid seemnete tõttu, siis muutsin vaarikad mustikatega. Tulemus ületas igasugused minu ootused.



Kana-paprika-porrupirukas

Nüüd tuleb üks minu lemmikuid!!! Tõsiselt, peale seda pirukat tahangi ainult seda küpsetada. Ei ühtegi teist soolast. Ei, ei, ei!!!

Väike amps porgandi-porrulaugupiruka näol nõudis juurde ühte suuremat ampsu ka. Kuidagi tühi oleks laud muidu olnud...
Otsustasin ära katsetada ammu silma jäänud ja väga mahlase täidisega (vähemalt tundus nii- ja mulle tundus vägagi õieti) soolase piruka ka.

Porgandi-porrulaugu pirukas

Täna tähistame minu õe sünnipäeva. Kahjuks on päevakangelane kaugel ära, nii et me ise pidime kogu söömise eest hoolt kandma. Ja me sõime ja sõime ja sõime ja nautisime!!!
HE kattis tädi Illy jaoks laua ka :) Väga armas.
Lepatriinu Märt mängis tähtsat rolli tädi Illy parema käena - istus laua tähtsaimal kohal ja sõi tema eest

teisipäev, 17. mai 2011

Mida teha kaalikast ja porgandist...

Mingi aeg tagasi ostsin peedi ja kaalika. Peedist teadsin mida teha tahan, aga kaalika ostsin lihtsalt tuju tõttu, et VÕIKS ju osta ja kõik. Aga mida sellest teha, polnud vähimatki aimu. Eile tekkis suur isu süüa ahjus küpsetatud porgandit mingi koorekastmega. Otsides välja need porgandid, leidsin ka selle kaalika ja tükeldasin ka selle porgandite juurde.







laupäev, 14. mai 2011

Keedukreemikook vaarikatega

Mida teha beseerullidest üle jäänud 4 munakollasega? 1 munakollasega saab kreemja rabarberikoogi ja ülejäänud 3 munakollasega saab keedukreemikooki / koogikesi.
Keedukreemikook vaarikatoormoosiga

Ahjupannkook sibula ja kanafileega

Viimasest beseerulli tegemisest jäi väike apsakas külmkappi. Nimelt ma olin nii tark, et suutsin viimast, neljandat munavalget kollasest eraldades kogu selle kompoti munavalge kaussi kukutada. Nii et kollane katki läks. Kuna tavalist omletti teha ei tahtnud täna ja mingit koogitegemist meil plaanis ka polnud, siis tuli välja nuputada mingi soolane õhtusöök. Loosiõnn naeratas ahjupannkoogile.

reede, 13. mai 2011

Rabarberi hooaeg avatud! - Kreemjas rabarberipirukas

Mul kasvab aias 2 suurt rabarberipõõsast. Iga kord, kui nad on suureks kasvanud, kukun kiiruga neist küpsetama kooke. Paari nädala möödudes on kopp nii ees, et ei taha kuulda ka sõna "rabarber". Täna otsustasin, et ma ei pea ootama, mil see taim on kogu oma uhkuses nähtav kilomeetri kaugusele, vaid läksin ja noppisin mõned pisemad ja armsad varred ja suundusin kööki kreemjat rabarberipirukat tegema.


Tegelikult, tegin ma mitu väikest. Ostsin eile pisikesed vormid, milles ma nii või naa just seda pirukat katsetada tahtsin.
Ja nüüd küsimus suurele ringile:
Millega koorid Sina rabarberit? Mina koorin koorimisnoaga. Kui selle otstarve on koorida, siis vahet  pole mida... Mana teatas selle peale, et tema ei ole kordagi selle peale tulnud, et koorimisnoaga rabarberit koorida, tema on alati tavalist nuga kasutanud, aga koorimisnuga on imelihtne nipp.
Igatahes sai selle aasta esimene rabarberikook tehtud ja lõpplik otsus on, et see läheb kindlasti kordamisele!!! Nii head rabarberi kooki pole ma saanud ÜLDSE. Mul on küll üks rabarberi muffinite retsept, mida ma nimetaks "maailmaparimad rabarberimuffinid", aga kook on kook. Oi see on lihtsalt mega!!! Fariinisuhkur annab karamellisust, rabarber hapukust, ja kui peale niristada kondenspiima siis see annab hea magusa elemendi.

Rabarberipirukas kondenspiimaga

Śokolaadi beseerull jõhvika-mascarpone täidisega

Lemmik, lemmik, lemmik. Nüüd juba proovin ka teisi täidiseid ja katsetan ka besee "värvimisega". Hele beseerull pildil on tehtud SELLE retsepti järgi. Ainult, et maasikate asemel panin vaarikaid. Ja suhkurt 2,5 dl asemel on 2 dl.
Tume beseerull on śokolaadi beseerull jõhvika-mascarpone täidisega. Näm, näm, näm, selline hapukas-magus suutäis. Seda kreemigi sööks täiesti niisama!


Beseerull vaarikate ja vahukoorega / Śokolaadibeseerull jõhvika-mascarponekreemiga
--------------------------------------------------------------------------------
Śokolaadi beseerull jõhvika-mascarpone täidisega:

Vahustatud beseerulli munavalge
Besee
4 munavalget
1 spl sidrunimahla
2 dl suhkurt
2 tl kartulitärklist
2 spl kakaod (Fazer)
kookoshelbeid või mandlilaaste peale puistamiseks

Pane ahi 150 kraadi juurde soojenema.
Sega omavahel kartulitärklis ja kakao. Mõõda välja suhkur.
Vahusta munavalge sidrunimahlaga. Seejärel lisa kolmes osas suhkur, vahepeal munavalgeid vahustades, siis lisa kartulitärklise-kakao segu ja mikserda ilusti läbi. Munavalge vaht ei tohiks anumast välja voolata, vaid ta peals olema ilus, tihke ja läikiv (isegi kakaoga variant läigib). Pane munavalgesegu küpsetuspaberiga vooderdatud suure küpsetusplaadi peale. Silu siledaks, puista peale mandlilaaste või kookoshelbeid ja küpseta 20-25 min. Võta ahjust, lase jahtuda.

Täidis
2 dl jõhvikaid
1 dl suhkurt
150-200 g mascarponet (võib vabalt olla ka tavaline maitsestamata toorjuust)
1 dl vahukoort (vahustatud)
3-5 tükikest Fazer Block śokolaaditahvlist, haki tükkideks

Püreeri jõhvikad suhkruga. Vahusta vahukoor. Vahusta mascarpone kohevaks ja lisa sinna jõhvikapüree, lõpuks sega juurde vahukoor.

Kummuta besee teisele küpsetuspaberile, eemalda see paber, millega ta küpses. Määri peale täidis 3/4 ulatuses, puista peale hakitud śokolaad ja keera küpsetuspaberi abil rulli. Vajadusel hoia sõrmedega ka beseest kinni. Nipp on ka küpsetuspaberit horisontaalselt pingule tõmmata, siis ta ei vaju lohku ja besee on kindlalt peal. Mina keeran kõigepealt 1/3 rullist ja siis keeran teist korda veel. Kokku tuleb siis 3 "kihti". Pane külmkappi kuni serveerimiseni. Rullbiskviit ei taha kaua seista. Paku seda võimalusel paari tunni jooksul.

Beseerullid

teisipäev, 10. mai 2011

Läksin poodi ja ostsin enda imestuseks...PEEDI!!!

Impulsiivne ost. Ausõna. Tegelikult ostsin ühe kaalika ka ja siis kodus mõtlesin, mis asja ma nende kahega peale hakkan nüüd??? Peedile leidsin rakendust, aga kaalika osas pole mitte mingisuguseid häid ideid.

Peet on tegelikult minu lemmik asi, aga seda keeta ma ei viitsi, sest olen kuulnud ja lugenud, et see on jube tüütu tegevus. Leidsin retsepti, mis ei vajanudki peedi eelnevat keetmist...

Muidugi olin ma väga tubli ja alustasin kokkamist valgetes pükstes ja pluusis. Kui pool peeti olin ära riivinud, avastasin, et oleks hea mõte põll ka ette panna. Mul see ju täitsa olemas, ainult et kasutanud olen seda väga harva. Õnneks riided jäid ilusti puhtaks, mitte ühtegi plekki ei pritsinud peale. Aga kokaraamatus on kohe selge, kumba toitu tehtud sai :P

esmaspäev, 9. mai 2011

pühapäev, 8. mai 2011

Beseerull vahukoore ja maasikatega - midagi tõeliselt ERILIST emadepäevaks


Beseerull maasikate ja vahukoorega
 Mitu, mitu kuud tagasi käisin A-ga Komeedi kohvikus ja ostsime sealt kaasa paar kooki. Üks neist oli śokolaadibeseerull pohladega ja teine väga shokolaadine kook, mille nime kahjuks ei mäleta. Silma jäi seal ka beseerull vaarikatega aga selle mõtlesime jätta järgmiseks korraks. Aga olen igaltpoolt kuulnud ja lugenud, et seda ei anna võrrelda mitte millegagi, et see on LIHTSALT PARIM.

teisipäev, 3. mai 2011

Tomatirisotto

Ma ei saagi aru, miks ma olen nüüd järsku hakanud üles kirjutama soolaseid toite?!?!??!?!
Igatahes siit tuleb ülimalt maitsev risotto:

Tomatirisotto

3 dl riisi
1 l vett
2 puljongikuubikut
2-3 tomatit
2 sibulat
2 küüslauguküünt
200 g sinki
200 g kalkunifilieed
1 spl tomatipüreed (võib ka ära jätta kui pole)
100-150 g  riivjuustu
pipart
soola
peterselli
tilli