teisipäev, 19. oktoober 2010

Ploomi-kardemonikeeks

Sel aastal uppusime ploomisesse. Sõime, andsime ära, viskasime ära, panime sügavkülma, võtsin julguse kokku ja katsetasin ka moosi keetmist. Vanaema juures mäletan oli moosi keetmine suur ja pikk protsess. Lapse ajataju ikka nii teistmoodi :D Tegeltikult oli see nii kerge ja kiire. Hops! ja valmis...
Siis mingi hetk mõtlesin et mul ju keeksiraamat ja seal on ploomidega keeksi retsept. Saigi katsetatud. Mõtlesin et olen originaalne ja teen auguga keeksi või pikliku keeksi asemel väikeses ümaras koogivormis. Pidi kauem küpsema et seest ka valmis saaks... Ja keeksid ju NIIGI kaua valmivad ja ma iga kord valvan näljase pilguga "millal ometi saab valmis"...Teise tegin piklikus vormis ja sai 1 tunniga küpseks. Ploome ka vähendasin 400grammilt 250ne peale...

Ploomi-kardemoni keeks


Ploomi-kardemonikeeks
ca 15-20 ploomi (tumedad jäävad effektsemad, võib ka panna tumedaid/kollaseid pooleks)
200 g toasooja võid
2 dl suhkurt
2 tl vaniljesuhkurt
0,5 tl soola
4 muna
4 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
3 tl purustatud kardemoni
250 g hapukoort

Puhasta kividest ploomid ja lõika 2-4 tükiks (pisikesed pooleks, suuremad neljaks).
Pane ahi 175 kraadi juurde kuumenema.
Vahusta või suhkruga. Lisa vaniljesuhkur ja sool ning ükshaaval munad. Jätka mikserdamist.
Sega jahu, küpsetuspulber, sooda ja kardemon. Lisa jahusegu ja hapukoor muna-võisegule, sega ühtlaseks. Ära üle sega, muidu jääb keeks nätske.
Vooderda keeksivorm küpsetuspaberiga või määri rasvainega (puista külgedele sel juhul kookoshelbeid, mannat, riivsaia või mandlilaaste - keeks jääb väljast effektsem).
Kalla 2/3 tainast keeksivormi, pane peale pooled ploomid ja kata ülejäänud taignaga ja aseta kõige peale ülejäänud ploomid.
Küpseta ahjus 1 tund. Kui keeks hakkab liigselt pruunistuma, kata pealt fooliumiga.
Valmis keeksil lase vormis 15 minutit jahtuda, võta vormist välja ja aseta serveerimisalusele...
Naudi soojalt või külmalt, küpsetis on igaljuhul maitsev ;)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar