Neljapäev, 27. detsember 2012

See pole mingi tavaline õunakook!

Selle retsepti eest ptänan Jaanikat. Õunad jätavad mind täiesti külmaks ja kõigest, mis nendega seotud jalutan suure kaarega mööda. Ok, erandi võin teha õunamoosi puhul. Tundub, et just see õunamoos, mis koogi täidiseks on, pani mu pea suurest naudingust ringi käima ja endalegi üllatuseks nõudsin retsepti.

Õunakook, mida on imekerge ja kiire teha, lisaks näeb super välja ning maitseb nii hõrgult ja mahlaselt - olge lahke, retsept tuleb siit:

Põhi:
100 g sulatatud võid
3 dl jahu
0,75 dl suhkurt
2 tk munakollast (munavalged saab soovi korral näiteks peale beseeks teha: kui kook on valmis.
1 spl piima või vett

Pane põhja koostisosad mikserisse ja sega läbi. Suru tainas 24 cm suuruse koogivormi põhja ja äärtele ja hoia 20 minutit külmkapis või nii kaua, kuni koorid ja tükeldad täidise jaoks õunu.
Küpseta 200°C juures 12-15 minutit - seda on hea teha siis kui hakkad moosi keetma.

Täidis:
6-8 tk õunu (kooritud ja tükeldatud)
1 dl suhkurt
0,5 dl vett
2 tl vaniljesuhkurt
50 g võid
2 spl brändit või konjakit

Täidise peale:
4-5 tk viilutatud õunu (täpne kogus sõltub puuviljade suurusest)
4 spl suhkurt (rohkem/vähem sõltub taas küpsetaja maitsest)
1-2 tl kaneeli

Täidise valmistamiseks pane potti õunatükid, tavaline suhkur ja vesi - keeda õunad moosiks, kahvliga on hea pehmeks keenud tükke püreestada. Lisa vaniljesuhkur, brändi/konjak ja või ja sega hoolikalt läbi. Kalla segu koogipõhjale.
Täidise katteks paiguta õunaviilud moosi peale, puista üle suhkru ja kaneeliga.
Küpseta ahjus 200°C juures 30 minutit.

Teise variandina kasuta veel ära ka munavalged.
Vahusta munavalged 1 dl suhkruga tugevaks valgeks vahuks nii, et ei ole ohtu, et segu kausist välja voolaks, määri koogi peale või tee tupsud tordipritsiga ja küpseta ahjus 170 kraadi juures 20 minutit - kuni besee hakkab beežiks värvuma)

Kook maitseb nii soojalt, kui ka külmalt - niisama, vahukoore või vaniljejäätisega.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar