reede, 16. september 2011

Stritsel kohupiima- ja ploomitäidisega

Olen nüüdseks mitu nädalat köögist eemal olnud, juhtus nii, et ravin tervist ja kogu jõud on kulunud terveks saamisele. Aga nüüd lõpuks olen jalad alla saanud ja on tahtmine täita kodu meeldiva ja kutsuva aroomiga... Voodis pikutades sirvisin oma kokaraamatuid, kogusin ideid, mida võiks perele soolast pakkuda, mida magusat. Praegused sügisesed ja vihmased ilmad ei kutsugi tegema mingeid marjakooke ega -pirukaid, tahaks midagi pehmet, sooja. Millegipärast sõnaga soe, seostus mul kohe pärmitainas, see ju kerkides muutub nii õhuliseks (loe pehmeks) ja sõna otseses mõttes mõnusalt soojendavaks. Ning ma tean, et V kindlasti rõõmustab just pärmitaignast küpsetise üle, need on tema lemmikud. Arutasime koos läbi, kas paneme kardemoni või muskaatpähklit taignasse ja mis täidiseks võiks minna ja isegi, mis kuju sellele küpsetisele anda - sellest tuleb üks kohupiima- ja ploomitäidisega stritsel. Igatahes lõpptulemus tundub vägagi mõnus. Mmm njämma! Kahjuks ma pole ise võimeline veel tahkemat toitu sööma, seega plaan on istuda tassikese teega laua taga, süüa stritslit silmadega ja täita kõhtu meeldivate aroomidega.
Kohupiima- ja ploomitäidisega stritsel
V, kes on meil pärmitaigna nr 1 fänn, kiitis stritslit taevani ja järgmise päeva õhtuks, oli kahest küpsetisest alles ainult pool.

Stritsli tainas (sellest saab 2 ahju-plaadi pikkust stritslit):
25 g presspärmi (see niiske kandiline kuubik)
2-3 dl suhkurt ( 1 dl kui tahad mitte magusat tainast)
3 dl vett (leige, mitte kuum!)
1 tl kardemoni (ilma kuhjata)
10 - 11 dl jahu
0,5 tl soola
100 g sulatatud võid (ei tohi olla kuum!)
pool muna (teine pool lahtiklopitud munast läheb stritsli peale määrimiseks)

Pane 0,5 dl suhkurt kausikesse ja murenda sinna sisse pärm, hakka kahvliga segama ja "muljuma" pärmi suhkru sisse. Sedasi hakkab suhkur sulama ja pärm lahustub. See segu peab tulema täitsa vedel!
Seejärel kalla pärmi ja suhkrusegu suuremasse kaussi, kus hakkad kogu tainast segama. Suur kauss on hea ja mugav, seal on ruumi kahe käega toimetada! Väikesed kausid, kus mikserdad näiteks toorjuustukoogi koostisaineid kokku ei sobi kohe kindlasti, su enda närvid kannatavad ;)
Kalla 3 dl vett (loputa veega ka see väike kausike kus pärmi ära lahustasid) pärmi-suhkru segusse, lisa ülejäänud suhkur, kardemon ja sega läbi.

Selline tainas veel ei kõlba kerkimiseks jätta.
Seejärel hakka lisama kõige selle peale läbi sõela raputades jahu. Mõõda esialgu 2-3 dl kaupa jahu sõelale ja sõelu kaussi. Siis korda seda kuni kausis on 8 dl jahu.
Kalla jahukihi peale või ja pool lahtiklopitud munast ja hakka segama tainast.
Kui tainas kleepub veel käte ja kausi külge, siis lisa jahu edaspidi 1 dl kaupa, muidu on oht, et tainas tuleb liiga kõva.
Sõtku tainast kuni see enam käte ja kausi külge ei kleepu. Pall peab tulema ilus ja ühtlane, sile nagu plastiliin.
Nüüd kata kauss rätikuga ja tõsta sooja kohta kerkima. Lase taignal kerkida kahekordseks (mina kergitan tund aega, lõpptulemus on vaeva ja aega väärt). Ära kaussi kindlasti raputa kerkimise ajal ega ka peale kerkimist, muidu vajub kogu kergitamine lörri. Vajuta käega õrnalt tainas poolenisti alla - "õhk välja".
Muide, mida rohkem kordi kergitad tainast, seda pehmem ja õhulisem tuleb küpsetis. Mina kergitan 3 korda, enne kui lahti rullin. Teen ju lähedastele ja tahan neile pakkuda naudingut!

See pall on 1 kord kerkinud.
Kerkima jätsin sarnase ilusa ja sileda kuid 2 korda väiksema
Kui tainas on sinu jaoks piisavalt kordi kerkinud (vähemalt 1 kord, üldiselt piisab ka 30 minutit kergitamiseks), tõsta pool taignast ettevaatlikult suurele (eelnevalt jahuga üle puistatud) plaadile, võimalikult õrnalt tee tast vorstike ja lase tal "puhata" 10-15 min (sel ajal ta natuke ka kerkib). Puista peale jahu ja rulli tainas lahti.
Nüüd tee täidis.

Täidis 1 stritsli jagu:
200 g kohupiima
1 spl vaniljesuhkurt
0,5 dl suhkurt
50 g võid (sulatatud)
1-2 spl jahu (pea-asi, et kohupiim ei jääks vedel, muidu voolab täidis vahedest välja)
1 dl kuivatatud ploome (tükelda rosinasuurusteks)

Pane ahi kuumenema 180-200 kraadi peale (mina küpsetasin 190 kraadiga kokku 25 minutit).
Sega kõik täidise ained omavahel (va ploomid) ja määri lahtirullitud taigna keskele - nüüd pudista peale ploomitükid.

Sisselõiked ja punumisnäide
Juhul, kui tahad punuda palmikut nagu mina, siis tee külgedele sisselõiked (vaata pilti), mida hiljem hakkad kokku punuma.
Punu stritsli küljed keskele kokku üksteise peale: vasak, parem, vasak, parem jne (peaaegu nagu punuks patsi).
Teine variant on määrida lahti rullitud taignale täidis peale ja keerata see rulli, vormida ümmarguseks pärjaks ja lõigata kääride või noaga külgedele endale sobiliku vahemaa tagant sisselõiked.
Lase kerkida 15-20 minutit, seejärel määri pealt munaga ja pane ahju küpsema, kuni stritsel on ilus kuldpruun, selleks kulub umbes 20-30 minutit.
Võta ahjust välja ja kata 2 kihilise rätikuga ja lase jahtuda.
Naudi üks viil soojana niisama, teine viil juba soovi korral ka tassikese kohvi, tee või kakaoga. Veel parem, piimaga :P
Ahjust tulnud

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar