pühapäev, 6. märts 2011

HULL! köögis ehk ettevalmistused sünnipäevaks

Ma tunnen end nii nagu oleksin pagari ameti üle võtnud. Tööpäev kestab mul 8 tundi, kaua pagarite tööaeg on, ma ei tea. Aga arvestades enda järgi, siis olen teinud juba ületunde. Köögis alustasin toimingutega kell 8 hommikul!!! Nüüdseks on kell 17.53 ja viimane kook ahjus. Pean minema vahepeal seda välja võtma ja uurima kas kõlbab tööle viia 8ndal.

EDIT: Kell 19.30 sai viimane kook ahjust välja võetud :D Tööpäev ametlikult tänaseks LÄBI!!!

Sünnipäeva menüü oli siis selline (mõne asjaga maiustasime kontoris ja mõni asi oli kodus külalistele):
Sidrunikeeks
Väikeseid pirni-sinihallitusjuustu quiche
Ricotta kook
Roquefort juustu pirukas
Victoria jogurtikook
Domino trühvlid
Spanakopita
Napoleoni kook



Alustame siis sellest, et esialgu tegin ma 3 sidrunikeeksi. Muidugi kõik taignad eraldi. Jumal tänatud, et mul on 3 leivavormi, millega ma siis keeksid korraga ahju sain pista. Eraldi tehes, ma küpsetaks hommikuni arvatavasti.

Lihtne Sidrunikeeks
(raamatust Kelmikad keeksid)


200 g toasooja võid
2 dl suhkurt
4 muna (munakollased ja -valged eraldi)
2 dl jahu (raamatus 3dl)
2 tl küpsetuspulbrit
1 sidruni riivitud koor ja mahl
kookoshelbeid

Pane ahi soojenema 175 kraadi peale.
Vahustasin või suhkruga, lisasin munakollased, riivitud sidrunikoore, -mahla ja segasin kõik läbi.
Siis segasin juurde jahu ja küpsetuspulbri.
Kõige viimasena lisasin alt üles segamisliigutustega eelnevalt vahustatud munavalged.
Kallasin taigna varem küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi ja kaunistasin pealt kookoshelvestega.
Küpsetasin ahjus 50 minutit.



Teiseks tegin kontorisse, oma tiimile, suure plaaditäie "Pirni-sinihallitusjuustu quiche". Kui ma plaadi peal teen, kas seda siis saab veel nimetada quiche?
Ja siis veel on mul samas majas, minust eri korrusel rahvast, kellele tahaks head meelt valmistada. Seega pidin ära katsetama ka muffinipanni pesades sellesama quiche. Alguses põdesin, et äkki ei saa välja neid sealt. Jah, sellega oli higi otsaees esimese 3ga, aga kui nipi kätte sain siis tuli kõik osavalt.





Pirni-sinihallitusjuustu quiche retsept on mul kirjas SELLES postituses


Kolmandaks tegin ühe koogi, mis esialgu pidi tulema toorjuustust ja astelpaju kattega. Siis ma mõtlesin, et ma olen varunud hunniku jogurtit ja teen hoopis mõne jogurtikoogi astelpaju kattega. Hiljem mõtlesin teha põldmarja kattega. Aga siis leidsin kohupiimakoogi retsepti. Mana on meil kohupiima kookide peale maias ja viimasel ajal ta piimatooteid ei tarbi palju, seega võiks olla nämma. Originaal retsept nõuab sisusse ka apelsini koort, aga meile pole eriti see apelsin keeksides ja kookides istunud, seega tegin topelt sidruneid :D Ja kate tuleb ikkagi põldmarjadest, vahepeal küll varusin kirsse täidiseks juba, aga need ootavad mõnda muud aega.


Ricotta kook
(raamatust "100 kooki 3")

See kook pidavat mitu päeva külmikus hästi seisma.
Minul sai ta pühapäeval tehtud ja esmaspäeval põldmarja katte peale.

Täidis
800 g ricotta kohupiima
4 muna
2 tl vanillsuhkurt
2 sidruni riivitud koor
2,5 dl suhkurt
1 dl tärklist/kartulijahu

Ahi soojenema 180 kraadi peale.
Vooderda 26-28 cm koogivorm küpsetuspaberiga (raamatus 24 cm) või määri võiga.
Sega kohupiimapasta (kui kasutad ricottat siis püreesta see pastaks) hulka munad, vanillsuhkur, riivitud sidrunikoor.
Lisa juurde tärklisega segatud suhkur ja sega hoolikalt läbi ja kalla vormi.
Vorm tuleb tõsta kõrgete äärtega ahjuvormi, kuhu saab kallata vett (minul piisas 500-800ml), et see küpsemise ajal aurustuks ja hoiaks niiskustaset ahjus, siis ei mõrane kohupiim (sama nippi kasutatakse ka toorjuustu kookidega).
Kõrgete äärtega vorm tõsta ahju ja küpsetada kooki 1 tund, seejärel lülita ahi välja ja las kook seisab lahtise uksega ahjus ca 30 min. Mina panin pajakinda uksevahele, kuna lapsed jooksevad ringi ja mänguhoos ei tormaks lahtise ukse otsa :D

Põldmarja kate
300 g põldmarju
4-5 spl suhkurt
0,5-0,75 dl kuuma vett
külma vett, milles paisutada zelatiini
6 lehte zelatiini

Pane zelatiinilehed kaussi, kalla peale nii palju külma vett, et zelatiin on kaetud, leota 5 min.
Sel ajal, kui zelatiin paisub, purusta põldmarjad ja sega suhkruga.
Pigista paisunud zelatiin kuivemaks ja pane 0,5-0,75dl kuuma vette sulama.
Sega sulanud selatiini-veesegu põldmarjadega.
Kalla koogile ja lase külmikus seista vähemalt 4 tundi.


Neljandaks tuli "Roqueforti juustu pirukas" Selle kohta praegu ei oska pikalt kommenteerida muud kui seda, et see ka koju külalistele hamba alla läheb.

Roquefort juustu pirukas
raamatust "Pirukad 2" aga väikeste muudatustega

Põhi
200 g võid (külmikust)
4 dl speltajahu
soola
2-3 spl vett (külma)

Pane tükeldatud või, sool ja jahu köögikombaini. Töötle ühtlaseks massiks. Lisa natuke vett. Mõõda kõrgete servadega ahjuplaadi suurune küpsetuspaberi tükk. Rulli tainas laiali sellele, nii et taignast moodustuksid ka servad. Tõsta paber taignaga ahjuplaadile ja säti tainas nii et kuskilt läbi ei lekiks täidist. Pane külmikusse seisma kuni valmistad täidise.


Täidis
200 g toasooja toorjuustu
2 dl vahukoort
1 dl hapukoort
4 muna
200 g Roquefort või muud sinihallitusjuustu
3 spl hakitud murulauku
rosmariin
75 gr hakitud kreeka pähkleid

Pane ahi 200 kraadi peale kuumenema.
Sega toorjuust ja vahustamata koor, siis lisa munad ja vispelda ühtlaseks.
Murenda sinihallitusjuust taigna põhjale, kalla peale munasegu, puista peale pähklid, murulauk ja rosmariin.
Küpseta pirukat 30 min ahjus, lase jahtuda ja head isu :D

Viies asi pidi kandma nime "Victoria hapukoorekook", aga kuna mul hapukoort polnud vajalikku kogust, tegin ta jogurtiga. See läheb tööle maiasmokkadele.

Victoria jogurtikook
(raamatust "100 kooki 3", originaal nimi Victoria hapukoorekook)

Põhi:
125 g toasooja võid
1,5 dl suhkurt
1 tl vaniljesuhkurt
1 munakollane (hoia munavalge alles, seda läheb täidises vaja)
2 spl hapukoort
2 dl jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit

Pane ahi 200 kraadi juurde soojenema.
Vooderda 24cm koogivorm küpsetuspaberiga.
Sega toasoe või tavalise ja vaniljesuhkruga.
Lisa munakollane ja hapukoor, sega ühtlaseks massiks.
Kalla juurde jahu ja küpsetuspulber. Sega ilusti ära.
Pane tainas koogivormi põhja ja silu ühtlaseks. Tainas jääb sõrmede külge, selle vältimiseks tee käsi märjaks. Kui tainas hakkab taas kleepuma, niisuta jälle käsi.
Küpseta 20 minutit.

Kate:
3 munakollast
1,5 dl suhkurt
2 spl kartulijahu
600 g jogurtit
1 sidruni riivitud koor
4 munavalget

Sega munakollased suhkruga ühtlaseks.
Lisa kartulijahu ja sega nii, et ei jääks kartulijahust klimbikesi.
Kalla juurde jogurt ja riivitud sidrunikoor ning sega ühtlaseks.
Vahusta munavalge tugevaks vahuks ja kalla jogurtisegule.
Sega alt üles liigutustega tainas ühtlaseks, mõni valge pilveke võib jääda.

Kui koogipõhi on küpsenud 20 minutit, siis kalla sellele jogurtikate.
Küpseta ahjus 250 kraadi juures 20 minutit ja siis alanda kuumus 175 kraadi peale ja küpseta veel 20 minutit.
Kui kook hakkab liiga pruuniks pealt minema, siis kata fooliumiga.
Kook kerkib kohevaks kuid jahtudes kukubki kokku. Ei tasu ehmuda :)



Maasikamoosi kate:
300 g maasikaid
4-5 spl suhkurt
0,5-0,75 dl kuuma vett
külma vett, milles paisutada zelatiini
6 lehte zelatiini

Pane zelatiinilehed kaussi ning kalla peale nii palju külma vett, et zelatiinilehed oleksid kaetud ja leota 5 minutit.
Kuni zelatiin paisub, purusta maasikad ja sega suhkruga.
Pigista paisunud zelatiin kuivemaks ja pane kuuma vette sulama.
Sega sulanud selatiini-veesegu maasikamoosiga.
Kalla koogile ja lase külmikus taheneda.

Kuuendaks nimetaks "Domino trühvleid". Pooled katsin piimashokolaadiga, ühe kakaoga ja ülejäänud jäid paremat aega ootama. Parem aeg pidi olema homme kui ma poest valget shokolaadiga koju plaanisin saabuda. Aga Henri Eric on nii osav, et sai trühvlid kätte. Maitses shokolaadi omi ja ka seda ainsat "jänku kakaoga" trühvlit, mis tegelt oli mõru kakaoga (näiteks Fazer või Kalev). Mõtlesin, no tore, nüüd paneb kohe kõik nahka. Aga tema teatas, et miks oli üks ainult jänku kakaoga??? Ja selle peale küsisin, et kas teeme teised ka? Ta oli vägagi häppi, et sai veeretada pallikesi kakaos. Mina ka rõõmus - homsel kiirel päeval ei pea poodi ronima. Mana teatas, et talle ka maitsevad. Hmm, temast on siiski saamas maiasmokk :D

Domino trühvlid
allikas "nami-nami.ee" ca 20+ tk

2 pakki Domino küpsiseid (a 175 g)
170-175 g toorjuustu (oleneb mis kogusega poest leiab)
200 g shokolaadi (tume, piima, valge - oma valik)
kakaod, kookoshelbeid, pähklipuru (võib ka kõik trühvlid katta shokolaadi sisse)

Purusta köögikombainis Domino küpsised.
Siis lisa toorjuust ja lase kombainil töödelda see kõik ühtlaseks massiks.
Pane tainas külmkappi tahenema.
Kui tainas on tahenenud siis vormi sellest käte vahel pallid: võta teelusikatäis tainast, aseta see peopesale ja kahe käega veereta pallikesteks.
Mina sain dessertlusikaga 21 tk.
Pane pallid küpsetuspaberile ja tagasi külmkappi tahenema.
Kui tainas on kõva siis sulata shokolaad vesivannil, torka trühvel kahvli otsa või aseta see lusikale ja kasta shokolaadi sisse.
Tõsta tagasi küpsetuspaberile ja lase shokolaadil taheneda, hoia serveerimiseni jahedas.

Seitsmes küpsetis on "Spanakopita". Aga kuna see on parim ahjusoojalt, siis teisipäeval torman töölt koju ja kukun kohe küpsetama. Esmaspäeval teen kõik eeltöö ära: sulatan taigna, lõikan ketasteks, valmistan täidise.


Spanakopita

500 gr lehttainast
500 gr spinatit (külmutatud)
rohelist sibulat, murulauku
100-200 gr fetajuustu
1 muna (täidisesse)
1 muna (määrimiseks)

Prae sulatatud spinat läbi, viska juurde peotäis või isegi paar hakitud rohelist sibulat ja/või murulauku. Sega juurde lahti klopitud muna.
Rulli tainas 2 võrdseks tükiks. Aseta ühe taigna tüki keskele spinatitäidis, murenda sellele fetajuust ja kata teise taigna tükiga. Suru servad kõvasti kinni (mina kasutasin kahvlit). Määri pealt munaga ja küpseta 200 kraadises ahjus 30 minutit.

Kaheksas on üks kord varem läbi proovitud Napoleoni kook.

Nii, Külli, kelle käest sain Napoleoni kreemi retsepti, kiitis selle hindega 5+
Ütles veel, et sööks nagu enda tehtud :) Minu jaoks on see suurim kiitus. Me kõik hullume tema koogist ja kõik alati uudistavad "No millal jälle saaaaaks......." unistavalt.

Palju õnne mulle sünnipäevaks!!! Ja muidugi head naistepäeva ja lõbusat vastlapäeva!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar