teisipäev, 22. jaanuar 2013

Kõrvitsarisoto

2012/2013 vahetus polnud just kõige traditsioonilisema menüüga. Tahtsin teha "risotto milanese't", kuid poest safranit ei leidnud ja olin kodus rõõmsalt koos üksiku ja kurva risottoriisiga. Sirvisin kokaraamatut, et leida alternatiivseid ideid, sest just riisi isu mul oli... ja mitu päeva juba.
Kogemata sattusin lugema pealkirja "kõrvitsarisoto" ja mõtlesin, et see oleks ju ka kollane nagu safraniga variant. Ilus kollane ja päikeseline...
Mul oli natuke kõrvitsat sügavkülmas, millele ma ei leidnud kuidagi rakendust ja polnud ka inspiratsiooni hakata tegema ühte purki marineeritud kõrvitsat. Jipii! Kusjuures kõrvitsat jagus ka magustoidu jaoks.

Kõrvitsarisoto
400 g puhastatud, tükeldatud kõrvitsat
80 g võid
4 spl oliiviõli
200 g risottoriisi (Arborio riisi peetakse üheks parimaks)
60 ml kuiva valget veini
500 ml puljongit (olin jah mugav ja tegin puljongi kuubikuga)
soola, pipart oma maitse järgi
75 g riivitud parmesani juustu

Kuumuta õli ja pool või kogusest potis. Lisa kõrvits ja hauta madalal kuumusel kaane all kuni kõrvits on peaaegu pehme. Lisa riis, segu pidevalt segades, kalla juurde vein ja sega edasi, kuni see on aurustunud (pudelisse jäänud veini võib terve köögitoimkonnaga -va muidugi alla 18a- degusteerida kokkamise ajal ja kui midagi alles ka jääb, siis kindlasti sobib söögi juurde proovida). Maitsesta nüüd riis ja kõrvits soola ning pipraga. Siis hakka juurde segama puljongit, 125 ml korraga. Kuunuta, sega kuni puljong on riisi sisse imbunud ja siis kalla juurde uus ports, sega, kuumuta ja korda kuni puljong on otsas ja riis on pehme (veini degusteerimisest pehmet pead ei tasuks riisiga segi ajada ;) ). Valmis risotosse sega alles olev või ja parmesan. Tasub kohe kõik ära süüa. Või siis parmesan oma porstu sisse segada vahetult enne sööma asumist, mitte potti, kui plaan on paar päeva järjest süüa (soojendamine on päris tüütu kui juust poti põhja küljes kinni on).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar