esmaspäev, 9. mai 2011

When life gives you lemons, make...

... lemon curd & lemon cupcakes!








Lemon curd ehk sidrunikreem ehk sidrunivõie...
Kui Mana käis ammu, ammu Inglismaal, siis tõi ta sealt sellist asja. Siis läksin mina Inglismaale ja tõin ka sealt sellist asja. Sest see on meie üks lemmik määrdeid röstitud saiale või keeksile/muffinitele. Kahjuks olen seda müügil näinud meil ainult Stockmannis ja ulmeliselt kalli hinnaga. Võtsin julguse kokku ise katsetada nüüd.

Lemon curd
3 muna
150 g suhkurt (1,5 dl)
1 dl sidrunimahla (läheb ca 2 sidrunit)
100 g võid
1 spl sidrunikoort (võib ka ilma)

Klopi lahti munad, suhkur, sidrunimahl veekindlas anumas.
Pane pliidile pott vähese veega ja lase vesi keema.
Pane munaseguga anum veepoti kohale ja sega keskmisel tulel (induktsioon/elektripliidil nr 5) kogu aeg, ja jälgi, et muna tükki ei tõmbaks. Mina segasin vispliga väga kiiresti. Segu peab paksenema hapukoorest paksemaks massiks. Ma võrdleks seda kohupiimakreemiga pigem.
Siis tõsta anum tulelt ja kurna läbi peenikese sõela teise kaussi (sõelale jäävad munavalge väikesed tükikesed, mis kreemi jäädes saia peal tunda ei anna, aga lusikalt süües on tunda küll.
Lase natukene jahtuda ja seejärel lisa  või ja sidrunikoor ning sega, kuni kõik on sulanud. Seejärel kalla kreem purki, pane kaas peale ja lase toas jahtuda. Säilita külmkapis. Kahjuks isetehtud kreem kaua ei säili.
Kõige nämmam on süüa röstitud saial, millele määri peale võid ja siis sidrunikreem. Teine variant määri keeksile või muffinitele.

Lemon cupcakes ehk sidruni tassikoogid ehk sidruni muffinid...
HE nõudis nüüd õhtul jälle, et me peame tegema kooki. Ma olen selgeks saanud, et ta tahab lihtsalt muna ja jahu ja suhkurt segada. Niipea, kui see tehtud on huvi läinud. Minul ka on nüüdseks läinud see suur huvi segada kokku ühe ja sama keeksi retsepti. Seega otsustasin et võtan käsile ka kaunistamise kiirkursuse.

Lemon cupcakes
200 g toasooja võid
2 dl suhkurt
4 muna
1-2 sidruni mahl ja soovi korral ka sidruni koor
2 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
Soovi korral kaunistuseks: mandlilaaste, nonparelle, mooniseemneid, pärlsuhkurt vms...

Pane ahi 200 kraadi peale soojenema.

Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa munad, sidruni mahl ja koor ja sega kõik hästi läbi. Siis lisa küpsetuspulbriga segatud jahu ja sega tainas uuesti ilusti läbi. Jaota muffinipanni pesadesse või silikoonvormidesse ja küpseta 20 minutit. Enne ahju panemist võid puistada üle mandlilaastudega, nonparellidega, pärlsuhkruga, mooniseemnetega või mõne muu meelepärase asjaga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar